knop actueel
knop De FH vereniging
knop over FH ras
knop fundament fokkerij
knop beschikbare stieren
knop fokbedrijven
knop De Koekrant
knop fotobook
knop vraag
knop onderzoek
knop Links
knop lidmaatschap
knop contact

 

 

 

 

 

koe
 
De FH vereniging

De FH vereniging

  logo FH vereniging

 

 

De vereniging voor de fokkerij van het Fries-Hollands ras is in oktober 1979 opgericht door Pieter Koster en Albert Prins. Al in deze tijd zag men de komst van het Holstein Friesian ras als een serieuze bedreiging voor het Fries-Hollands vee. Het doel van de vereniging werd dan ook het in stand houden en veredelen van het Fries-Hollands veebeslag.
Dit doet men door met een groep fundamentfokkers en gebruikers van FH vee en met name fokstieren de fokkerij van de zuivere dieren levend te houden. Uit deze fokkerij worden jaarlijks verschillende stieren van fokbedrijven via KI Kampen aangeboden. Voorheen, toen het FH ras nog het meest voorkomende ras in Nederland was, had de vereniging afdelingen in bijna alle provincies. Nu is het ras dermate gedecimeerd dat verschillende afdelingen er niet meer zijn. Wel streeft men ernaar van elke provincie waar FH bedrijven zijn, leden in het bestuur te hebben. Zo worden de belangen van elke regio goed geborgd in de vereniging. De belangrijkste regio’s zijn Friesland, Noord-Holland, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland.

De vereniging telt momenteel 62 leden waarvan 30 daadwerkelijk koeien melken. Hiervan zijn drie bedrijven in Frankrijk gevestigd.
Het bestuur komt jaarlijks 4-5 keer bijeen. Elk jaar wordt in december een jaarvergadering georganiseerd in De Hoeksteen in Swifterbant waar dan tevens een interessante spreker wordt uitgenodigd.
Daarnaast wordt twee keer per jaar een bijeenkomst op een fokbedrijf georganiseerd om zo met elkaar de fokkerij te beoordelen op het betreffende bedrijf en zicht te houden op de gehele fokkerij.
Verder streeft de vereniging ernaar het FH ras in de publiciteit te houden door deel te nemen aan fokveeshows en cultuurhistorische evenementen.

De FH vereniging foto

 

 

 

 

 

 

 


Koeien kijken, papieren er bij, op een van de jaarlijkse fokkersdagen, deze keer bij fam. Bosma de Wilgen